کولینگ تاور (Cooling Tower) یا معادل فارسی آن، برج خنک کننده، نوعی مبدل حرارتی است که مبتنی بر فرآیند سرمایش تبخیری بوده و گرمای غیر قابل استفاده آب را گرفته و آن را به هوای اتمسفر منتقل میکند. فرآیند خنک کردن آب جهت تولید آب خنک مورد نیاز در صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها، چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی میباشد. کولینگ تاورها با تبخیر مقدار اندکی از آبی که در داخل آن ها درحال گردش است، گرمای آب را میگیرند. بیشترین استفاده از کولینگ تاور ها در داخل سیستم تهویه مطبوع جهت خنک کردن ساختمان میباشد.
همانطور که میدانید، برج های خنک کننده نوعی مبدل حرارتی هستند که وظیفه آن ها کاهش دمای آب مورد استفاده در صنایع مختلف می باشد. این برج ها براساس شکل بدنه، روش انتقال حرارت، نوع مکش هوا، آرایش جریان آب و هوا و ... دسته بندی می شوند. یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل در عملکرد بهینه این دستگاه ها، آرایش جریان آب و هوا یا نحوه تماس و برخورد آب و هوا داخل برج می باشد. برج های خنک کننده از این لحاظ به دو دسته جریان متقاطع و جریان مخالف تقسیم بندی می شوند. در ادامه به بررسی کامل برج های خنک کننده جریان متقاطع می پردازیم. با ما همراه باشید.
همانطور که می دانید عامل اصلی کاهش دمای آب در برج های خنک کننده، تبخیر آب می باشد. این مکانیزم در مناطق کم آب و خشک خیلی به صرفه و مفید به نظر نمی رسد. زیرا تبخیر آب باعث هدر رفت و افزایش ناخالصی آب می شود. برای حل این مشکل راه چاره چیست؟ راه حل آن استفاده از برج های خنک کننده مدار بسته می باشد. در ادامه بیشتر با این نوع از کولینگ تاورها آشنا خواهیم شد.
پکینگ برج خنک کننده پکینگ برج خنک کننده (cooling tower packing) به نام های سطوح تبخیر، پکینگ مدیا و فیل (Fill) یا فیلینگ نیز خوانده میشود. پکینگ اصلی ترین بخش برج خنک کننده است که وظیفه دارد بیشترین سطح تماس بین آب و هوا را ایجاد کند. آب داغ وارد شده به برج خنک کننده به صورت لایه نازک یکنواختی بر روی پکینگ پاشیده میشود. تبدیل شدن آب به قطرات آب باعث میشود تبادل حرارت بین آب و هوا بیشتر شده و تبخیر سریع تر و راحت تر اتفاق بیفتد و آب خنک شود. همچنین پکینگ علاوه بر افزایش سطح تماس میان آب داغ و هوا و تبادل حرارت بیشتر، با طولانی کردن مسیر آب، زمان تبخیر را نیز بیشتر میکند.
برج های خنک کننده و چیلرها دو سیستم برودتی بسیار پرکاربرد در صنعت می باشند. وظیفه اصلی این دو سیستم خنک کردن مایع مورد استفاده در سیکل های کاری می باشد. به طور کلی می توان گفت برج های خنک کننده و چیلرها هدف مشابه و گاها عملکردی شبیه به یکدیگر دارند اما به طور قطع این دو دستگاه تفاوت های بسیار عمده ای دارند. برای بررسی بیشتر تفاوت برج های خنک کننده و چیلرها ادامه این مطلب را مطالعه بفرمایید.
برج خنک کننده یا Cooling tower، دستگاهی برای دفع گرمای اضافی آب می باشد. اساس کار این برج ها، خنک سازی آب به وسیله تبخیر آن و تبادل حرارتی با هوا است. برج های خنک کننده در پالایشگاه ها، کارخانجات، نیروگاه ها، سیستم های اچ وی ای سی و ... به کار می روند. نکته قابل توجه در مورد کولینگ تاورها این است که با اینکه در صنایع بسیاری کاربرد دارند، اما نمی توان برای همه شرایط و محیط ها از یک نوع برج خنک کننده استفاده کرد. برج های خنک کننده دارای انواع مختلف و ویژگی های مخصوص به خود بوده و هر نوع آن در شرایط و محیط خاصی استفاده می شود. پس شناخت انواع برج های خنک کننده برای یک خرید مناسب بسیار ضروری است. در ادامه به معرفی انواع برج های خنک کننده خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.